Metsäkylpy

Hetki itselle vain olla ja aistia
Metsäkylpy admin 06/02/2020
Ehtisitkö tuntea tuulen iholla, sammalen selän alla ja auringon poskipäillä?

Kuulla haavan lehtien havinan, kyyhkysen kujerruksen ja kuivan kangasmetsän rouskeen.

Hengittää luonnon raikkautta, ihailla pilvien tanssia ja olla läsnä hetkessä.

Metsäkylpy on hetki itselle vain olla ja aistia.

Mielitulkin metsäkylvyissä hiljennymme luonnon ja itsemme äärelle. Teemme ohjattuja läsnäolo- ja rentoutusharjoituksia ympäristöä ja itseämme havainnoiden – kylvemme metsäluonnossa kaikilla aisteillamme. Liikumme metsässä rauhalliseen tahtiin ja välillä pysähdymme hetkeksi paikoillemme. Päästämme irti suorittamisesta ja luomme keholle ja mielelle rauhallista olotilaa. Sallimme itsemme vain olla.

 

Harjoitukset pohjautuvat hyväksyvän tietoisen läsnäolon (mindfulness) periaatteisiin ja tutkittuun tietoon luonnon hyvinvointivaikutuksista. Teemme helppoja ja turvallisia kehon ja mielen harjoituksia käyttäen näkö-,  kuulo-, haju-, tunto- ja makuaisteja tietoisesti. Voit kokea, kuinka mielesi rentoutuu ja kirkastuu, keho päästää irti jännityksistään ja hengitys rauhoittuu. Voit myös poimia mukaasi ideoita, joilla tuot arkeesi hengähdyksen hetkiä.

Tiesitkö, että metsäkylpy konseptina on luotu 1980-luvulla Japanissa?

Suomessa metsä on perinteisesti ollut vahvasti läsnä arjessa ja juhlassa, ja luonnon myönteisiä vaikutuksia on hyödynnetty monella alalla. Aiemmin esimerkiksi monet parantolat rakennettiin luonnon keskelle.

Viime vuosina metsän ja luonnon terveysvaikutuksia on tutkittu laajasti ja on huomattu että:

  • Jo 20 minuutin päivittäinen oleskelu metsäluonnossa parantaa hyvinvointia
  • Metsässä verenpaine ja sydämen syke laskee
  • Veren kortisolipitoisuus alenee eli stressitaso laskee metsässä ollessa
  • Puiden haihtuvat öljyt vähentävät sympaattisen hermoston aktiivisuutta eli tunnemme olomme rentoutuneeksi
  • Metsävisiiteillä on myönteisiä vaikutuksia mielialaan ja tarkkaavaisuuteen

Metsäkylpyyn osallistuminen

Osallistuaksesi metsäkylpyyn sinun ei tarvitse osata mitään ennalta, vaan voit tulla juuri sellaisena kuin olet. Johdatan sinut luonnon ja aistien äärelle rauhassa, lempeästi ja turvallisesti.

Metsäkylpyjen kesto vaihtelee tunnista muutamaan tuntiin ja ne sisältävät monipuolisia helppoja luontoon, läsnäoloon ja aisteihin liittyviä harjoitteita. 

Pidän kaikille avoimia metsäkylpyjä Lohjan alueella.

Toiveesta järjestän metsäkylpyjä ryhmille myös muualla Etelä-Suomen alueella.

Palauttava metsäkylpy sopii mainiosti tyhy-päivään tai aivojen virkistykseksi suunnittelupäivän keskelle. Illanvietossa tai sukujuhlissa yhteinen metsäelämys jää varmasti kaikkien mieleen.

Metsäkylpyyn voidaan sisällyttää haluamianne teemoja tarpeen mukaan. Miltä kuulostaisi esimerkiksi empaattisen viestinnän metsäkylpy työtiimillenne? Tai lempeän hemmotteleva itsemyötätuntokylpy kaveriporukalle?

Palautteita metsäkylvyistä

Voit olla minuun yhteydessä alla olevan lomakkeen kautta